JURAinfo
német mészkőbánya képviselet
Magyarországon
Tel: 06 30 55 77 500
Solnhofener
Solnhofeni mészkő

Solnhofeni mészkövet (vagy ahogy lehet még hallani: a "német mediterrán követ" szintén a Jura fennsíkon bányászák, a Jura mészkőbányák közelében. A juránál kissé keményebb mészkő, vékony, pár centi vastag rétegekben található a föld felszínéhez közel. Jellegzetesen sárgás, helyenként mangán-, és vasbeszivárgásoktól ágas rajzolatú, mutatós cikloplapként (sokszög alakú lapként) kerül forgalomba.

Családi házak lábazati köveként, kerítés- és lépcsőburkolóként, vagy hobbi célú épületek, sütőhelyek, kerti bútorok burkolására alkalmazzák jó fagyállósága, és természetes megjelenése miatt.


(c) Walter József

A solnhofeni követ a mai napig kézzel bányásszák, és jellemzően bányanyers állapotban kerül értékesítésre, mely állapotában a nevezett felhasználási területekre kiválóan alkalmas, és kedvező árú is egyben.
(A csiszolt és méretre vágott változata ritkaságszámba megy, elsősorban a kézi válogatás, kézi feldolgozás teszi ezt az eljárást költségessé.)

Érdekességként: a solnhofeni követ a bányászat helyéhez közeli településeken évszázadokon keresztül tetőfedésre is használták pala helyett.


Anyagminták
beige gold erezett szürke kevert solnhofeni
beige gold erezett szürke kevert solnhofeni
D-85072 Eichstätt, Willibaldstr 38
Tel:(00-49) 8421-9730-0
https://www.verostone.de
web: www.mys.hu